درباره Karl Marx
محل تولد: آلمان
تاریخ مرگ: 14 مارس 1883
کارل مارکس فیلسوف، اقتصاددان، جامعه شناس، روزنامه نگار و سوسیالیست انقلابی بود. او که در آلمان متولد شد، بعداً بی تابعیت شد و بیشتر عمر خود را در لندن در بریتانیا گذراند. کار مارکس در اقتصاد اساس بسیاری از درک فعلی از کار و رابطه آن با سرمایه و متعاقب آن تفکر اقتصادی را ایجاد کرد. او کتابهای متعددی را در طول زندگیاش منتشر کرد که از مهمترین آنها میتوان به مانیفست کمونیست (1848) و سرمایه (1867-1894) اشاره کرد.
مارکس که در خانوادهای از طبقه متوسط ثروتمند در تریر در راینلند پروس متولد شد، در دانشگاههای بن و برلین تحصیل کرد و در آنجا به ایدههای فلسفی هگلیهای جوان علاقهمند شد. پس از تحصیل، او برای راینیشه سایتونگ، روزنامه رادیکال در کلن نوشت و شروع به کار بر نظریه مفهوم ماتریالیستی تاریخ کرد. او در سال 1843 به پاریس نقل مکان کرد و در آنجا شروع به نوشتن برای سایر روزنامه های رادیکال کرد و با فردریش انگلس که دوست و همکار مادام العمر او شد، ملاقات کرد. در سال 1849 او تبعید شد و به همراه همسر و فرزندانش به لندن نقل مکان کرد و در آنجا به نوشتن و تدوین نظریه های خود در مورد فعالیت های اجتماعی و اقتصادی ادامه داد. او همچنین برای سوسیالیسم مبارزات انتخاباتی کرد و در انجمن بین المللی کارگران به چهره ای مهم تبدیل شد.
نظریات مارکس در مورد جامعه، اقتصاد و سیاست - که درک جمعی از آن به مارکسیسم معروف است - معتقد است که جوامع بشری از طریق مبارزه طبقاتی پیشرفت می کنند: تضاد بین طبقه مالکیتی که تولید را کنترل می کند و طبقه کارگر محروم که نیروی کار را برای تولید فراهم می کند. مارکس معتقد بود که دولت ها به نمایندگی از طبقه حاکم و به نفع آنها اداره می شوند و در عین حال آن را به عنوان منافع مشترک همه معرفی می کنند. و او پیشبینی کرد که سرمایهداری، مانند نظامهای اجتماعی-اقتصادی قبلی، تنشهای درونی ایجاد میکند که منجر به خود ویرانگری و جایگزینی آن با یک سیستم جدید میشود: سوسیالیسم. او استدلال می کرد که تضادهای طبقاتی تحت سرمایه داری بین بورژوازی و پرولتاریا منجر به تسخیر طبقه کارگر بر قدرت سیاسی می شود و در نهایت یک جامعه بی طبقه، کمونیسم، ایجاد می کند. جامعه ای که توسط انجمن آزاد تولیدکنندگان اداره می شود. مارکس فعالانه برای اجرای آن مبارزه کرد و استدلال کرد که طبقه کارگر باید اقدامات انقلابی سازمان یافته را برای سرنگونی سرمایه داری و ایجاد تغییرات اجتماعی-اقتصادی انجام دهد.
مارکس هم مورد ستایش و هم مورد انتقاد قرار می گیرد، به عنوان یکی از تأثیرگذارترین شخصیت ها در تاریخ بشر توصیف شده است. بسیاری از روشنفکران، اتحادیههای کارگری و احزاب سیاسی در سرتاسر جهان تحت تأثیر ایدههای مارکس قرار گرفتهاند، با تغییرات زیادی در زمینههای او. مارکس معمولاً با امیل دورکیم و ماکس وبر به عنوان یکی از سه معمار اصلی علوم اجتماعی مدرن ذکر می شود.